a
  >  Magazine   >  Wieg aan bed: de voor- en nadelen van een Co Sleeper
Wieg - Co-sleeper - 2 in 1 - 90 x 40 cm - incl. matras en bedomrander - massief beukenhout - Fillikid

Wieg aan bed: de voor- en nadelen van een Co Sleeper

Een wieg / co sleeper aan bed

De eerste weken en maanden met je pasgeboren baby zijn intens. Je wil je kindje geen seconde uit het oog verliezen. Jij niet alleen, ook je baby wil de hele tijd bij jou zijn. Vooral ‘s nachts is ligt dit wat moeilijker. Je bent er niet klaar voor om je kindje in zijn eigen kamer te leggen. Je wil zo dicht mogelijk bij je baby slapen. Samen in jouw bed slapen wordt afgeraden. Door het vele bewegen ‘s nachts zou je zomaar even op je kindje kunnen rollen, wat heel wat gevaren met zich meebrengt. Je kan daarom beter kiezen voor een los wiegje of voor een wieg aan bed, de zogenaamde co-sleeper.

Ben je alleen benieuwd naar de co sleepers maar niet het hele verhaal? Bekijk dan meteen het aanbod met Co-Sleepers hier.

Deze wieg aan bed is een wiegje met een open zijkant. Je schuift deze tegen je bed aan zodat er een verbinding ontstaat tussen het wiegje en het bed. Zo slaapt je baby op dezelfde hoogt als jij, en kan je hem heel de nacht in het oog houden.

Co Sleeper – wieg aan bed

De voordelen:

Een wieg aan bed heeft heel wat voordelen. Zo zal zowel je baby als jij zich veiliger voelen. Jullie kunnen elkaar constant zien en aanraken, wat jullie onderlinge binding stimuleert. Onderzoek heeft trouwens bewezen dat kinderen die samen met hun ouders slapen socialer en zelfverzekerder opgroeien. Door te co-sleepen zal je baby ook langer en beter slapen.

Je baby volgt jouw slaapritme en krijgt daarom sneller besef van dag en nacht. Dit komt de nachtrust van beiden natuurlijk alleen maar ten goede. Voor moeders die borstvoeding geven is zo’n co-sleeper uitermate handig. Het scheelt heel wat als je niet steeds moet opstaan om te voeden.

Zeker in die eerste paar maanden wanneer je baby herhaaldelijk wakker wordt ‘s nachts. Ook als je een keizersnede ondergaan hebt, zal je heel blij zijn dat je niet steeds je bed uit moet om te voeden of te troosten. Je wonde krijgt meer rust en zal sneller genezen. Een wieg aan bed biedt dus heel wat voordelen, zowel voor je baby als voor jou. En dit terwijl jullie lekker knus samen liggen, wat voor onvergetelijke momenten in die eerste zware maar mooie weken zorgt.

Waar moet je rekening mee houden met een co sleeper?

Je moet wel met een aantal zaken rekening houden bij de keuze voor een co-sleeper. Een wieg aan bed neemt extra ruimte rondom het bed in. De slaapkamer moet groot genoeg zijn om de wieg vlak naast het bed te kunnen plaatsen. Verder kan deze wieg alleen gebruikt worden tot het kindje beweeglijker wordt en zelf omdraait. Rond de 8 of 9 maanden moet de wieg vervangen worden door een meegroeibed. Dit impliceert natuurlijk een extra uitgave.

Een ander eventueel nadeel is ook dat het kindje later misschien moeilijk alleen in slaap valt. De baby zal de gewoonte hebben om zijn moeder altijd naast zich te hebben en kan daarom misschien wat moeilijker slapen eens hij in zijn eigen bedje ligt. Elke baby reageert hier anders op natuurlijk.

Tenslotte kan een cosleeper ook nadelig zijn voor uw eigen nachtrust. Omdat je de baby zo kort bij je hebt, kan het zijn dat je van elke beweging wakker wordt. Dit is niet bij iedereen het geval Sommige moeders slapen juist beter omdat het kindje zo dichtbij is. Denk hier zeker over na voor je je keuze maakt.

Voor elk wat wils

Wiegen aan bed kan je zowat in alle babywinkels vinden. Ze winnen steeds aan populariteit waardoor alle grote merken ondertussen cosleepers aanbieden. Zo zijn er bijvoorbeeld de wiegjes van Safety 1st. Dit wiegje kan je zowel aan je bed schuiven als vrijstaand gebruiken. De hoogte is ook verstelbaar zodat je kindje zeker op dezelfde hoogte als jij slaapt.

Ook bijvoorbeeld De co-sleeper van Chicco is ook zeer populair. Het grote voordeel van het bedje van Chicco is dat het inklapbaar is. Het frame heeft ook een zachte wasbare cover. Het net aan de zijkant van het wiegje zorgt voor een goede luchtcirculatie en dat terwijl jij je kindje altijd kan zien.

Snuzpod biedt dan weer een moderne 3 in 1 co-sleeper aan. Deze kan je als co-sleeper, losstaand wiegje of mozesmandje gebruiken. Dit wiegje kan ook eenvoudig scheef gezet worden, wat de spijsverterking van het kindje bevordert. Baninni Nesso is dan weer gekend voor hun wiegje met schommelfunctie.

Ben je op zoek naar een wiegje dat er heel elegant uitziet? Kijk dan even naar de multifunctionele babywieg van Babyrace. Met zijn hemeltje en strikjes krijgt je babybedje een idyllische uitstraling.

Er is dus een uitgebreid aanbod aan co-sleepers. Voor elk wat wils. Kies uit het aanbod het wiegje dat jij nodig hebt en breng die eerste nachten knus en gezellig met je baby door.