a
  >  Magazine   >  Kies je voor een wieg of ledikant of co-sleeper?
wieg of ledikant

Kies je voor een wieg of ledikant of co-sleeper?

Als je een baby krijgt komen er behoorlijk veel keuzes op je af. Dat geldt helemaal als het je eerste kindje is. Welke kleur geef ik de kinderkamer? Welke maat rompertjes moet ik kopen? Vaak zijn het leuke dingen om over na te denken, maar als het op veiligheid en/of hoge kosten aankomt, kunnen het behoorlijke breinbrekers zijn. Koop je een wieg of ledikant is zo’n vaag die binnen dit straatje ligt. Of wordt het toch die co-sleeper?

In dit artikel gaan we dieper in op een aantal kenmerken zodat je de juiste keuze kunt maken tussen een wieg of ledikant. En die is helemaal niet zo makkelijk. De ene website zegt namelijk dat de wieg veiliger is, en de andere prijst juist een ledikant aan.

De wieg

Een wieg is een klein formaat bedje dat makkelijk te verplaatsen is. Vaak staat het op wieltjes of of 4 poten die je kunt schuiven. Dit heeft als voordeel dat je er als papa of mama voor kunt kiezen om de wieg neer te zetten waar je wil. Bijvoorbeeld naast het bed, wat een baby erg prettig vindt. Een type wieg dat hier speciaal voor ontwikkeld is, is de co-sleeper. Als ouder kun je dan erg gemakkelijk bij je kindje, wat ook je eigen nachtrust ten goede komt.
Het matras is van een klein formaat en om dit matras zit vaak een hoogstaande rand. Hierdoor voelt het kindje geborgenheid. Een belangrijk voordeel van dat alles wat kleiner is, is ook dat er minder ruimte is om verstrikt te raken in de dekens.

Het ledikant

Een ledikant is wat groter dan een wieg en heeft spijlen aan de zijkanten. Deze spijlen zijn nuttig voor als het kindje kan omrollen en daardoor met zijn of haar hoofdje tegen de zijkant beland. De open ruimtes tussen de spijlen zorgen er dan voor dat de baby goed kan blijven ademen. In de eerste paar maandjes kan een baby alleen nog niet omrollen, waardoor je vaak ziet dat een ledikant pas na de fase van de wieg komt.

Een reden voor mensen om voor een ledikant te kiezen, is om op die manier kosten te besparen. Je slaat immer de wieg over die je relatief kort gebruikt. Toch biedt de wieg diverse voordelen boven het ledikant.

Wat is het verschil tussen een wieg en een ledikant?

  • Een wieg is lichter en kleiner dan de ledikant.
  • De wieg staat – zeker in de beginfase – erg leuk in de babykamer
  • Een wieg is eenvoudiger te verplaatsen dan een ledikant.
  • Een wieg biedt meer geborgenheid doordat deze kleiner is.
  • Een wieg biedt minder ruimte om verstrikt in te raken en dus meer veiligheid.
  • De co-sleeper variant van de wieg is de laatste tijd erg populair.
  • Een wieg is ‘over te slaan’ en daardoor kan je als ouder geld besparen.
  • Een wieg is korter bruikbaar, maar er bestaan tegenwoordig ook wiegjes met uitschuif mogelijkheden
  • Een ledikant biedt ademruimte als het kindje veel gaat bewegen of om kan rollen

De co-sleeper

Een co-sleeper is een product dat nog niet zo lang op de markt is. Het is een babybedje dat ervoor zorgt dat je naast je baby kunt slapen en makkelijk kan kunt helpen en voeden. Samen slapen in een bed kan gevaarlijk zijn omdat je zelf ook veel beweegt, een co-sleeper biedt dan uitkomst. Een co-sleeper is in feite een wieg of bedje dat je kunt aanschuiven aan je eigen bed.

Conclusie

Als je de voordelen van een wieg wil opgeven om te kunnen besparen, dan kan dat. De meeste mensen kiezen er voor om toch eerst een wieg aan te schaffen of te lenen van iemand. Vaak koop je een wieg voor meerdere kinderen, en veel gezinnen zullen uiteindelijk meer dan 1 baby krijgen. Een wieg geeft net even dat stukje comfort voor de ouder en rust voor de baby tot dat deze zich kan omrollen of erg veel gaat bewegen. Dat is een geschikt moment dat het wiegje omgeruild kan worden voor een ledikant.

Tot slot

Als je jouw keuze gemaakt hebt, kun je eens rondsnuffelen op onze site! Wij hebben op wieg.nl de wiegen, ledikanten en co-sleepers van meerdere webwinkels op de site staan. Zo kun je snel zien waar leuke wiegjes of ledikantjes (voordelig) te koop zijn.