a
  >  Magazine   >  Wiegdekens: De juiste deken voor jouw wieg
baby wiegdeken

Wiegdekens: De juiste deken voor jouw wieg

De eerste levensmaanden brengt je baby vooral slapend door. In een gezellige wieg en lekker warm onder een knuffelzacht wiegdekentje droomt je kleintje de zoetste dromen. Een goede wiegdeken is dan ook een must-have in de uitzet van je pasgeborene. Je vindt ze in alle mogelijke kleuren, maten en materialen. Maar welk dekentje is nu het beste voor je kind?

Als kersverse ouder kan dit grote aanbod overweldigend zijn. Daarom geven we jou in dit artikel alle informatie die je nodig hebt om het gepaste dekentje te vinden.

Een wiegdeken zorgt voor warmte en geborgenheid

In de wieg, de box of de kinderwagen, onder een dekentje ligt je kindje altijd lekker warm en ben je zeker van een goede ventilatie. Daarnaast is een dekentje erg veilig, omdat je het bedje goed kort en strak kan opmaken. Dat doe je door je baby zo laag mogelijk in bed te leggen, met de voeten een klein stukje van het voeteinde af. Daarna stop je tot aan de schouders het beddengoed aan de zijkanten en aan de achterkant strak onder het matras. Zo kan je kleintje zich moeilijk omdraaien en kan het minder snel met het hoofd onder het deken terechtkomen. Deze manier van instoppen geeft je baby ook een heel geborgen gevoel, waardoor het een goede hulp kan zijn bij overmatig huilen!

Het ideale wiegdeken voor je baby

Wiegdekentjes vind je in allerlei leuke stoffen en kleuren. Een makkie dus om te combineren met de rest van de babykamer. Ze zijn ook zacht en warm, waardoor je lieve schat heerlijk zal slapen. Maar voor welke stof kies je nu best? Dat hangt af van je eigen voorkeur, maar ook van het geboorteseizoen en hoe snel je kindje het (te) warm krijgt:

Katoen of synthetisch?

Katoenen dekentjes blijven de populairste. Ze zijn zacht en luchtdoorlatend en nemen het vocht goed op. Dat geeft ook bij warm weer een comfortabele nachtrust. Maar ook voor de koudere dagen is deze heerlijk warme stof een uitstekende keuze.

Synthetische stoffen zijn lichter dan katoen, maar daarom niet minder warm. Ze zijn gelukkig wel niet meer die zwetende, niet-ademende stoffen van vroeger. Synthetische stoffen zijn iets goedkoper dan katoen, en daardoor een betaalbaar alternatief.

Snel (te) warm? Kies voor katoen.

Heeft je baby het snel warm, dan is de beste keuze katoen, omdat deze stof het vocht beter absorbeert.

Winterbaby? Ga voor een combinatie van stoffen.

Een kindje dat in de winter geboren wordt heeft een warmer dekentje nodig dan een zomerbaby. Kiezen voor een combinatie van stoffen is dan een goed idee, bijvoorbeeld voor een katoenen deken met teddy voering.

TOG: zo warm is het.

Je kan als jonge ouder moeilijk inschatten hoe warm het onder een deken juist is. Daarom wordt aan beddengoed een TOG-waarde toegekend. Deze waarde helpt je bepalen welk deken geschikt is voor de temperatuur van de babykamer.

Hoe lager de omgevingstemperatuur is, hoe hoger de TOG-waarde mag zijn. Zo mag in een kamer van 20-22° een deken van maximaal 2,0 TOG gebruikt worden, en in een warmere kamer van 23-24° een deken van maximaal 1,5 TOG.

Gebruik geen dekbed

In tegenstelling tot een wiegdeken is een dekbed niet zo veilig voor baby’s:

 • Onder een dekbed kan het veel te warm worden.
 • Een dekbed is moeilijker om in te stoppen.
 • Je kindje kan door veelvuldige bewegingen in de hoes terechtkomen.

Door de gevaren die een dekbed met zich meebrengt is het dus beter om kinderen tot de leeftijd van 2 jaar niet onder een dekbed te leggen. Een laken met een dekentje is heel wat veiliger.

Een dekbedhoes is wel oké

Als alternatief voor een laken kan je wel een dekbedhoes gebruiken. Deze trek je dan over het dekentje heen.

Om even veilig te zijn dan een laken, zijn volgende adviezen erg belangrijk:

 • Het dekentje moet even groot zijn dan de dekbedhoes, zodat er geen beddengoed loshangt en je kindje hier niet in verwikkeld raakt.
 • De dekbedhoes moet groot genoeg zijn, zodat je hem aan de zijkanten en aan de achterkant minstens 10 cm onder het matras kan stoppen.
 • De hoes moet goed sluiten, zodat je baby hier niet in kan terechtkomen.
 • Vouw het dekentje nooit dubbel, zodat je kleintje het niet te warm krijgt.

Ultieme slaaptips

Met de nieuwe wiegdeken zal je lieve schat steeds glimlachend naar dromenland vertrekken. En om je baby een ultiem slaapcomfort te bezorgen hebben we nog enkele supertips:

1) Koop de juiste maat:

Het is belangrijk om je dekentje in de juiste maat te kopen. Je moet er namelijk voor zorgen dat je het beddengoed stevig kan instoppen. Dit zowel aan de zijkanten als aan het voeteneinde. Er zijn 2 standaardmaten. Voor een wiegje is dit 75x100cm, voor een ledikant 120x150cm.

2) Zorg ervoor dat je baby het niet te warm krijgt:

 • Koop een wiegdekentje in een luchtdoorlatende en vochtabsorberende stof.
 • Stem de TOG-waarde van het deken af op de gemiddelde kamertemperatuur.
 • Leg je kindje niet onder een dekbed.
 • Gebruik nooit een schapenvacht, kersenpitkussen of elektrisch deken.
 • Vouw het wiegdekentje niet dubbel.

Dan rest ons alleen nog de allerbeste tip die we kunnen geven: Stop je kleine hartendief na een lief zoentje knus en gezellig in. Droom zacht lieve schat!